Mezoterapi Nedir? - Mezoterapi Çeşitleri & Fiyatları ANKARA - Botoks Mezoterapi Yüz Dolgusu PRP Lipoliz ANKARA

İçeriğe git
MEZOTERAPİ NEDİR?
MEZOTERAPİ;
Cilt dokusu altına ilaç enjeksiyonu ile tedavi metodudur.
Deri hastalıkları ve kusurlarının bölgesel medikal uygulamalarla iyileştirilmesi mezoterapi ile yapılır.

Mezoterapi Tedavileri; dermatolojik olarak en ağır vakalardan, cilt estetiği ve kozmetik kullanımlarına dek geniş bir tedavi yelpazesi içerir.

Temelde; cilt dokusundaki sorunun tespit edilerek, eksik olanın yerine konması, fazla olanın çıkarılması, yani "cilt dengesi sağlanması" uygulamasıdır.


Mezoterapi'nin Tarihçesi :
1952 yılında Fransız Dr. Michel Pistor, astım rahatsızlığı olan bir hastasına yaptığı enjeksiyonun, hastada ek olarak başka kusurların da giderilmesine katkı sağladığını gözlemleyerek ilk mezoterapi kavramını ortaya çıkartan kişi olmuştur. Mezoterapinin medikal otoritelerce onaylanmış bilimsel bir tedavi yöntemi olarak kabul görmesi ise 1987 yılında Fransız Tıp Akademisi tarafından olmuştur.

"Mezoterapi" kelimesinin anlamı ve kökeni :
[ "-mezo" : Orta , "-terapi" : Tedavi ] anlamlarındadır. Mezoterapi kelimesinin anlamı ise, bu iki kelimenin birleşiminden daha fazlasını içerir.

Embriyolojik dönemde, yani anne rahminde gelişim aşamasında iken; tüm organlar temelde 3 ayrı hücre/doku kümelenmesinin/tabakasından birinden kaynaklanırlar.

1. Endoderm Tabakası : [-endo : iç] Üç tabakanın en içeri/alt kısmında kalanıdır. Endoderm'den iç organlar oluşur. (Sindirim sistemi ve eklentiler (karaciğer, pankreas) çeşitli hormonal bez organları...)

2. Mezoderm Tabakası : Mezo/Orta katta kalan, endo-ektoderm tabakaları arasında kalan katmandır. Kemikler, Kaslar, Kalp, Damarlar ve bu konuda birincil olarak ilgilendiren Deri'nin alt katmanı bu tabakadan oluşur.

3. Ektoderm Tabakası : Bütün katmanların en üstündekidir. Sinir sistemi (Beyin, Sinirler), Deri'nin üst katmanı bu tabakadan gelişir.

Yani; Deri'nin üst tabakasını oluşturan epidermis, kıllar ve kıl kökleri, tırnaklar, yağ bezleri, ter bezleri (deri eklentileri) Ektoderm Tabakasından, derinin alt tabakasını oluşturan orta deri, kolajen ve elastik lifleri ve diğer bağ dokusu elemanlarının bulunduğu katman ise Mezoderm Tabakasından oluşur.

Mezoterapi; derinin orta/alt katmanına ulaşan ilaç enjeksiyonu tedavisidir :
Üst deriyi taşıyan ve destekleyen orta/alt-temel deri bölgesi uygulanan tedavilerin hedef alanıdır. Yüz ve diğer vücut kısımlarında derinin gözümüz ile gördüğümüz üst kısmının (epidermis) beslenmesi, gelişimi ve sağlıklı görünümünden sorumlu olan alan derinin alt kısmıdır. Sonuçta; mezoterapi ilaçları ile desteklenip iyileştirilerek kozmetik ve estetik sonuçlar elde edilmesi hedeflenen üst deri, alt deri kısmından tedarik ettiği maddelerle varlığını sürdürdüğünden, mezoterapinin hedefi orta/alt deri bölgesidir.

Günümüzde Mezoterapi Tedavilerinin Kullanıldığı Alanlar Nelerdir?

Mezoterapi tedavilerinin kullanımı; özellikle cilt kökenli hastalıklarda çok etkilidir çünkü direkt hastalık sebebi olan bölgeye ilacını ulaştırmanın en mantıklı ve pratik yolu mezotepi uygulanmasıdır. Deri hastalığına veya rahatsızlığına sebep olan etken, mezoterapi ile verilen ilaç yardımıyla tam lazım olduğu yere lazım olduğu miktarda ulaşarak etki gösterir ve olası sistemik yan etkilerden kaçınılarak doğrudan sıkıntıya derman olur.

Ancak mezoterapi tedavisi sadece cilt kökenli hastalıklara sınırlı değildir. Deride semptom yaratan herhangi bir sistemik hastalık durumunda mezoterapi, her ne kadar asıl amaç temel sebebin tedavisi olsa da, kişiyi mutsuz eden kozmetik sıkıntıların giderilmesi ve estetik beklentilere ulaşılabilmesinde yardımcı tedavi olarak işlev görür.

Mezoterapinin en sık kullanıldığı durumlar;
  • Cilt sarkması ve gevşemesi
  • Cilt yaşlanmasına bağlı deformasyon
  • Deride oluşmuş tahribatın iyileştirilmesi (Keloid ...)
  • Cilt çatlakları
  • Akne/Sivilce tedavisi
  • Deride oluşan beyazlaşmalar (Vitiligo / Pigment yetmezliği)
  • Deride oluşan koyu renkli alanlar (Hiperpigmentasyon)
  • Cilt gözenekleri
  • Cilt altı lokalize yağ birikimi (Örnek : Gıdı Lipolizi)
  • Cilt altı irregülariteler (Selülit)
  • Saçlı deri problemleri (Saç dökülmesi, Kellik)
  • Lokal rejenerasyon problemlerinde destek (PRP)
  • Allerjik kökenli deri rahatsızlıkları (Egzema ...)
  • İmmün sistem kökenli deri hastalıkları (Sedef/Psoriasis ...)
  • Terleme sebepli problemler
  • Göz altı morlukları ve torbalanmaları
  • Romatolojik hastalıklar (Artrit, Gut ...)
  • ... endikasyonu doktorunuz tarafından konan her türlü tedavide mezoterapi kullanılabilir...

Mezoterapi Çeşitleri Nelerdir ?
Mezoterapi çeşitlerini; tedavi amacı ve kullanılan ilaçların çeşitlerine göre veya mezoterapinin yapılma şekline göre sınıflandırılabiliriz.

Tedavi amacına göre mezoterapiler :
Mezoterapi tedavisi ile elde edilmek istenen sonuca göre, yani mezoterapinin neden yapıldığına göre, kullanılacak ilaç ve beklenen etkiler değişkenlik gösterir.

Eğer mezoterapi uygulaması tıbben bir "hastalık tedavisi" için kullanılıyorsa, buna tanım kolaylığı açısından "Medikal Mezoterapi" diyebiliriz.

"Estetik beklentilerle ciltte kozmetik iyileşme" amacıyla uygulanan mezoterapilere, yine tanım kolaylığı açısından "Güzellik Mezoterapileri" denebilir.

Cilt bakımının sağlanması ve estetik iyileşme ile güzellik ihtiyacının karşılanması amaçlı mezoterapiler; bu rehberin asıl konusudur. Medikal Mezoterapiler ile güzellik amaçlı uygulanan mezoterapilerin kesiştiği noktalar; (örneğin, saç dökülmesi/kellik, sivilce tedavisi, yağ eritme vs...) mezoterapi tedavisinden beklenen sonucun daha çok estetik yönde olması nedeniyle bizim konumuz içerisinde sınıflandırılarak değerlendirileceklerdir.

Estetik amaçlı mezoterapilerde;
tespit edilen cilt eksiklikleri ve kusurlarına göre, eksik olan maddenin yerine konması veya ciltte istenmeyen görüntüye yol açan kusurlu fizyolojik mekanizmaların desteklenerek düzeltilmesi amaçlanır. Bu sonuçlar hedeflenirken kullanılan mezoterapi ilaçlarının içeriği genelde "mezoterapi kokteyli" diye tabir edilen kombine ilaç preperatları formunda hazırlanır. Her bir cilt problemi ve amaçlanan estetik tedavi için dizayn edilmesi gereken ilaç kombinasyonu farklıdır. Zira her bir sorunun sebebi farklıdır. Ancak güzellik mezoterapilerinde amaçlanan ortak sonuçlar mevcuttur.

GÜZELLİK AMAÇLI MEZOTERAPİ ÇEŞİTLERİ
Her bir cilt problemi için düşünülmesi gereken tedavi metodu, o sorunu oluşturan sebep ve tedavi ile ulaşılmak istenen kozmetik sonuç minvalinde belirlenir. Hedeflenen güzellik mezoterapisi içeriği, var olan cilt problemine istinaden kombine edilir. Ciltte, özellikle de yüz ve kafa bölgesi cildinde var olan problemler çeşitlerine göre ana gruplara ayrıldığında, uygulanabilecek mezoterapi tedavileri; şu şekilde özetlenebilir.

YÜZ MEZOTERAPİLERİ :
Estetik amaçlı mezoterapi uygulamaları, insanın karakterinin ve ruh hâlinin fiziksel göstergesi sayılabilecek yüz bölgesi kusurlarını iyileştirmeye yoğunlaşmış tedavilerdir. Elbette yüz bölgesi dışındaki vücut kısımlarındaki deri problemleri de yine estetik mezoterapiler ile tedavi edilenler arasında sınıflandırabilse de, kozmetik mezoterapilerin ekseriyeti yüz/kafa-boyun nahiyelerinde uygulanır.

Yüz bölgesi kusurlarını hedef alan estetik amaçlı mezoterapiler;
temelde beş ana konu üzerine yoğunlaşır.
  • Cildin gerginliğinin sağlanarak kırışıklıkların azaltılması
  • Cildin genel görünümünün (parlaklık, canlılık, bakımlılık) iyileştirilmesi
  • Cilt renk bozukluklarının tedavisi
  • Cilt üzerindeki akne/skar/gözeneklerin tedavisi
  • Göz altı bölgesinin rehabilitasyonu

Yüz güzelliğinde amaçlanan etkileri mezoterapi tedavileri ile elde edebilmek için, yüzün ihtiyacı olan bileşenlerin ilaç formunda gereken bölgelere ulaştırılması gerekir. Her bir kozmetik problem grubunun sebebi birbirinden farklılık gösterdiğinden, uygulanması gereken tedavi bileşenleri de ayrıdır. Genellikle ciltte eksik olan bir madde nedeniyle derinin fizyolojik gereksinimlerinden yoksun kalarak ideal form ve tonusunu sağlayamaması en sık rastlanan fizyopatolojik kozmetik defekt sebebidir.

Doğal cilt metabolizması döngüsünde gerekli temel aminoasitler, vitamin ve minerallerin varlığı, deri altı dokusunda üretilen kolajen ve elastin materyalerinden oluşan destek bağ dokusunun sentezlenmesinde gereklidir. Bu destek doku, cildi alttan taşıyan ve gerginliği/parlaklığını veren özelliklerinin kaynağıdır. Cilt metabolizması döngüsünün herhangibir basamağında yaşanan kaynak eksikliği problemi, kendini ciltte yukarıda listelenen beş ana grup sorun grubundan biri veya versiyonları şeklinde gösterir.

Her bir cilt problemi çeşidinde eksik olan madde grubu, ihtiyaç dahilinde yerine konur. Deride üretimi fazla yapıldığından kozmetik probleme neden olan bir maddenin ise (örneğin; yağ-sebum) üretiminin azaltılmasına yarayacak ilaçlar uygulanır. Genelde bir cilt problemi grubunun ihtiyaç duyduğu tedavi birden fazla ilaç/aminoasit/vitamin/mineral içerdiğinden, mezoterapi ile cilt altına uygulanacak bileşik "mezoterapi kokteyli" denen, birden fazla bileşen içeren formda hazırlanır.

KLİNİĞİMİZDE KULLANILAN KOZMETİK AMAÇLI MEZOTERAPİLER

Kliniğimizde benim uyguladığım mezoterapi çeşitleri, uygulanma sebepleri, içerdikleri maddeler, uygulama alanları ile ilgili bu sayfada özet bilgi verirken, daha detaylı açıklamalarını kendilerine ait ayrı sayfalarında yapmayı uygun gördüm. Sizin cilt probleminiz ile ilgili olduğunu düşündüğünüz mezoterapi uygulamasına dair daha fazla bilgi almak için, aşağıdaki resimli linklerden, detaylı açıklamalarının olduğu kendi sayfalarına ulaşabilirsiniz :

1. Bio-Placenta : Cilt Sarkmasına Karşı Yüz Cildini Gençleştirme:
(Diğer isimleri; Anti-Aging / Face-Lift ~ Yüz Germe Tedavisi)



Mezoterapi ile cilt germe, kendi sayfasında daha detaylıca anlatıldığı üzere, aslında derinin alt tabakasını oluşturan ve dolayısı ile gerginliğini sağlayan katmanının hacmini arttırmaya yönelik bir tedavidir. Piyasadaki en yüksek moleküler konsantrasyona sahip saf hyaluranik asit içeriğine ek olarak yoğun nemlendirici ve antioksidan özellikleri için amino asitler, vitaminler, koenzimler, peptidler ve mineral karışımı içerir. Cilt altındaki "bağ doku" volümü ziyadesiyle kolajen ve elastik liflerden oluşur. Bu katman ilerleyen yaşla birlikte protein sentezindeki genel azalmanın etkisiyle daha az kendini yenileyebilir hâle gelir. Her kişiye göre farklı zamanlarda oluşan bu durumun engellenmesi veya geciktirilmesi mümkündür. Bio-Plasenta adı da verilen bu mezoterapi tedavisinde, cilt altı dokunun kolajen ve elastin proteinlerini sentezlemesine yönelik bio-stimulanlar uygulandığında, yüz derisine destek vererek hacim ve temel sağlayan alt katmanının sağlıklı ve dengeli miktarlarda oluşması sağlanır. Cilt gençleştirici, cilt sarkmasını engelleyici, elastikiyeti ve nemlendirmeyi sağlayıcı bu mezoterapi tedavisinin içeriği, uygulama alanları, uygulama protokolünü ve diğer özelliklerini öğrenmek için Mezoterapi: Face-Lift/Anti-Aging/Bio-Placenta sayfasını okuyabilirsiniz.

2. Paris Işıltısı : Cildi Canlandıran, Yüz Rengini Homojenize Eden, Sıkılaştırıcı, Nemlendirici Yenileme ve Bakım Tedavisi.


Mezoterapi ile cilde parlaklık kazandırmak, en sık arzu edilen seçeneklerdendir. Cildi canlandırıcı bu mezoterapi tedavisi kendi sayfasında detaylıca anlatılmıştır. Ancak tedavinin detaylarını özetleyecek olursak: Bu mezoterapi kokteyli; Peptid kompleksi, Organik Silikon, Niacinamide ve Thiamin, Hyaluronik Asit ve diğer bileşenleri barındırır. Arzu edilen parlaklığa cildin kendi kendini nemlendirmesini tetikleyen mekanizmalarına verdiği destekle kısa sürede ulaşmayı sağlar. Cilt rengini iyileştirirken, toparlanmasını da sağlayarak çil, kırışıklıklar ve bazı durumlarda melezma lekelerinin giderilmesine hizmet eder. Yüzdeki solgunluğu azaltarak, homojen bir cilt rengi kazanmak için birebirdir. İyileştirici etkisi en genel tedavi olup, ciltte yaşlanmaya bağlı deformatif görünümü azaltır, gözenekler, torbalanmalar ve lokal renk değişimlerini, iyileşmekte olan lokal yara izlerinin etkilerini giderir.

3. Cilt Beyazlatma : Hiperpigmentasyon Tedavisi


Mezoterapi ile cilt beyazlatma; ciltteki koyu lekelerin ve hiperpigmentasyonun azaltılması amacıyla dizayn edilmiş bir mezoterapik ilaç kokteyli kullanılarak yapılmaktadır. Cilt beyazlatıcı mezoterapi tedavisi kendi sayfasında detaylıca anlatılmıştır. Tranexamic Asit, Kojic Asit, Askorbik Asit (Vit.C), Nikotinamid, düşük/orta/yüksek molekül ağırlıklı Hyaluronik Asit versiyonları içeren Cilt Beyazlatma ilaç kokteyli ile etken madde kombinasyonunun sinerjik faydalarından yararlanılmaktadır.

4. Akne ve Skar Mezoterapisi : Cilt Enflamasyonu Tedavisi


Mezoterapi ile akne, skar ve enflamasyon tedavisi; cildin pütürlü görünüşüne sebep olan vücut reaksiyonlarını kontrol altına alarak pürüzsüz bir yüzeyel peeling sağlar. Sivilce, siyah nokta ve renk değişimlerine yatkın yağlı ve karma ciltler için özel olarak üretilmiştir. Yüz enflamasyon tedavisi mezoterapisi kendi sayfasında detaylıca anlatılmıştır. İçerdiği Sinensis Extract, Trametes Versicolor Extract, Azelamidopropyl, Gylcerin, Panthenol, Malva Sylvestris Leaf Extract, Calendula Propyle, Allantoin, Arnica Montana Flower Extract ... bileşenleri sebum salgılanmasını düzenler ve tahriş olan bölgeyi rahatlatır. Epidermiste yağ bezelerini ve hiperkeratozu önler. Akne sonrası yara izlerinin onarımında etkindir ve yeni yara izleri oluşumunu önler. Lokal enflamasyon ve kaşıntıyı azaltır. Bakteriyel kolonizasyonun azalmasını sağlar. Genişlemiş gözeneklerin ortaya çıkmasını engeller.

5. Göz Altı Mezoterapisi : Göz Altı Renk Değişimi, Torbalanması, Kırışıklığı Tedavisi


Göz altı bölgesi Mezoterapisi; göz bölgesi cildinin sıkılığını destekler. Kılcal damar etkinliğini arttırarak dolaşımını iyileştirir. Kolajen üretimini sağlar. Göz altı mezoterapisi kendi sayfasında detaylıca anlatılmıştır. Hyaluronic Asit, iki farklı peptid kompleksi (Acetyl Tetrapeptide-5/30), Ruscus Aculeatus ve Camellia Sinensis içeren göz altı mezoterapi kokteyli ile üç temel etki elde edilir: Göz altında kalan cilt bölgesi canlandırılarak pürüzsüzleşmesi sağlanır, göz altı şişliği azaltılır, göz altı morlukları ve kırışıklıkları giderilir. Ayrıca, göz altı renk değişimlerinin bir çeşidi olan göz altı halkalarını iyileştirir, lokal bölgede cildi nemlendirir ve sıkılaştırır. Böylelikle yorgunluk alâmeti olarak yorumlanabilecek görüntüyü giderir.

6. Saç Dökülmesi Mezoterapisi :


Saç dökülmesi mezoterapisi; diğer mezoterapilerden farklı olarak iki değişik metodla yapılabilmektedir. Bu iki metod birbirinin rakibi gibi değil, destekçisi olarak kullanılabilir.

Saç dökülmesi veya kellik mezoterapisinin ilk çeşidi, yukarıda kozmetik amaçlı sıralanan diğer mezoterapilerde olduğu gibi, uygun ilaçların kombinasyonu ile oluşturulmuş mezoterapi kokteylleri ile yapılır. Bu mezoterapi çeşidinin formülasyonu, var olan saç kökü hücrelerini besleyerek canlandırmayı ve çevre bağ dokusunu desteklereyek yeni çıkacak saçların gelişebileceği sağlıklı ortamı yaratmayı amaçlar.

Saç dökülmesinde kullanılabilecek, ilaç kombinasyonu içermeyen diğer bir mezoterapi çeşidi; PRP tedavisidir.




PRP (Platelet Rich Plasma) Tedavisi;
ingilice kısaltmasını oluşturan isminden anlaşılabileceği üzere, Platelet kan hücresinden zengin kan plazması demektir.  Platelet; diğer ismi Trombosit olan kan hücresidir. Kan pıhtılaşmasında ve bizim için daha önemlisi doku iyileşmesinde önemli işlevi vardır. Kan Plazması ise, kanın hücre içermeyen sıvı kısmıdır. Kan plazmasında vücudumuzun hayatiyetini devam ettirebilmesi için gerekli her şey vardır. Platelet + Kan Plazması kombinasyonu, vücutta tamir ihtiyacı olan yere enjekte edildiğinde, mucizevi sonuçlar yaratabilmektedir. Saç dökülmesi durumunda olduğu gibi, saç köklerinin yeterli beslenmesinin sağlanamadığı kafa üst kısmındaki bağ dokuya yapılacak PRP enjeksiyonu ile, bölgesel olarak kısa sürede izlenebilen bir toparlanma ve daha kuvvetli ve sık saç çıkması mümkün olmaktadır.

PRP, yapılacak kişinin kendisinden alınan kanın, bir tüp içerisinde yüksek devirlerde santrifüj edilmesi ile elde edilir. Santrifüje kan, en ağır (hücresel komponent) kısmı en altta, plazma ve trombositleri üst kısmında sarı renkli bir katman olacak şekilde ayrışır. Kan tüpünün üst kısmındaki bu sıvı, mezoterapi için uygun enjektörlere çekilerek deri altı uygulaması yapıldığında, saç dökülmesi PRP Tedavisi yapılmış olur. Konu ile ilgili daha detaylı bilgiyi, yukarıdaki resimli linke ya da buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

7. Lipoliz : Yağ Eritme Mezoterapisi

Güzellik mezoterapileri başlığı altında inceleyeceğimiz son konu; bölgesel olarak yağ eritme amacıyla kullanılan lipoliz mezoterapisidir. Medikal eşdeğer tedavisi sayılabilecek cerrahi yağ aldırma metoduna göre çok daha zahmetsiz ve komplikasyonsuz olan bu yöntemde; cilt yüzeyine istenilen görünümün verilmesi amacı ile, rahatsız edici derecede yağ birikimi olan bölgelerde cilt altı yağ dokusunun içine yağın metabolize edilerek vücutta atılmasını sağlayan ilaç kombinasyonları uygulanır. Zaten "Lipoliz" kelimesinin anlamı da, bu işlemin tam karşılığı olan "Lipo = Yağ" ve "Lysis = Erime" kelimelerinin birleşiminden gelir. Tedavinin amacı, ismi ile tam uyumlu olarak, cilt altı yağ birikimlerinin lokalize olarak eritilerek yok edilmesidir.

Lipoliz Tedavisi ile ilgili daha geniş bilgi, bu konuya özel olarak hazırlanmış sayfadan (buradan) okunabilir. Ancak özet olarak; vücudu obez tanımına girmeyecek şekilde lokal yağ birikimleri barındıran hastanın tespiti ilk basamaktır. Lipoliz işleminin yapılacağı bölgeler özellikle gıdı (boyun alt kısmı), kalça, basenler, bel bölgesi, bacakların iç tarafları ve kollar olarak sayılabilir. Yüz bölgesi gibi pek çok mimik kasının olduğu ve lokalize yağ eritici ilaç enjeksiyonunun komşu kaslarda problem yaratabileceği narin bölgelerde bu tedavi uygulanamaz! Kişinin yağ miktarı ve metabolizmasının verilen ilaçla yağı işleyerek atabilme hızına bağlı olarak sayısı belirlenen seanslarla, ikiden az sayıda olmamak üzere yapılacak yağ eritici ilaç uygulaması ertesinde, istenilen sonuç elde edilir. Ancak unutulmamalıdır ki, kişi yeme ve vücudunu kullanma alışkanlıklarına dikkat etmediği sürece, yağlardan kurtulunan bölgelerde tekrar yağ birikimi oluşması söz konusu olabilir. Lipoliz yağlarla olan yarışta önde başlama şansı verir ancak asıl yarışı bitirerek kazanmayı sağlayacak, hastanın tedavi ertesi yapacağı hayat tarzı seçimleri olacaktır.

MEZOTERAPİ İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR :


Mezoterapi Ne Kadar Sürede Etki Gösterir?
Mezoterapinin etkisinin başlama süresi tamamen yapılan mezoterapinin cinsine, maksadına ve uygulandığı kişinin metabolik özelliklerine göre farklılık gösterir. Örneğin; lipoliz mezoterapisi ile bölgesel yağ eritme tedavisinde ilk etki birinci ayda görülmeye başlayıp, takip eden seanslarda gittikçe artan etki izlenirken, güzellik amaçlı mezoterapi uygulamalarından cilt renklendirme / Paris Işıltısı tedavisini daha ilk günlerde etkisini göstermeye başlar. Mezoterapi tedavisi yapılan hastanın cilt özellikleri, probleminin derinliği, mezoterapi ile uygulanacak tedavinin gözle görülür bir fark yaratma süresini belirleyen diğer bir temel etkendir.

Mezoterapi Ertesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
  • Uygulama yapılan bölgede enfeksiyona sebep olabilecek temastan kaçınmalı.
  • Sıcak ve Soğuk uygulama yapılmamalı! Tedavi materyalinin doğal yolla emilimi beklenmeli.
  • Mezoterapi yapılan bölgenin üzerine iki gün kadar makyaj yapılmamalı.
  • 1 gün banyo yapmaktan kaçınmalı.
  • Kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalı.

İğnesiz Mezoterapi Olur mu?
Evet, iğnesiz mezoterapi vardır. İğne ile enjeksiyon uygulamasından korkan kişilerde iğnesiz mezoterapi kullanılabilir. Ancak, "mezoterapi" tedavisi yapısı gereği, cilt altına belirli maddelerin istenen dozlarda ulaştırılabilmesine bağlıdır. Bu sebeple, iğnesiz mezoterapinin etkinliği, klasik metodla uygulanan güzellik amaçlı ve/veya medikal mezoterapilerin yanında sınırlı kalmaktadır. Mikroenjeksiyon tekniği türevi olan iğnesiz mezoterapinin tam olarak istenen sonuç verebileceği durumlar elbette mevcuttur ancak, standart mezoterapi tedavisine göre, zaten çok az olan ağrı miktarının biraz daha düşürmesi dışında ekstra avantajı bulunmadığı gibi, pek çok vâkada yetersiz kalabilmektedir.

Mezoterapinin Yan Etkisi Var mı?
Tüm medikal tedaviler gibi, mezoterapinin de yan etkisi olabilir. Ancak bu, kullanılan mezoterapi ilacı çeşidine ve mezoterapi tedavisinin yapıldığı bireyin bünyesinin özelliklerine göre çok değişkenlik gösterir. Mezoterapi tedavisinin en sık rastlanan yan etkisi, elbetteki lokal doku enjeksiyon uygulamasına bağlı, bölgesel deride kızarıklık ve çok az miktarda kanamadır. Aynı gün içerisinde uygulama bölgesinde hafif şişlik ve ikinci günden itibaren morarma izlenebilir. İşlemin yapılma sırasındaki ağrı miktarı, yan etki denemeyecek kadar hafiftir çünkü insülin hastalarının kullandığı ince iğnelerden bile çok daha ince, deriye girişi neredeyse hiç hissedilmeyen özellikte iğnelerle yapılır. Orta-Uzun dönemde kullanılan ilacın etkilerine bağlı, beklenen olumlu etkiler dışında beklenmeyen allerjik reaksiyonlar ve/veya enfeksiyon görülebilir. Ancak allerjik reaksiyon ve enfeksiyon klinik uygulamada çok fazla sayıda hastanın çok ufak miktarında görülebilen ve çözümü kolay olan durumlardır.

Mezoterapi Sonrasında Yüz Ne Zaman İyileşir?
Mezoterapi tedavisinin yapıldığı iğnenin ne kadar ince ve özel olup, ne kadar az yan etki yaptığı, ve kesinlikle hiç bir iz bırakmadığı ile ilgili bir önceki paragrafta verdiğim bilgilere ek olarak; yüz bölgesinde oluşabilen yüzeyel kanama birkaç dakika içinde geçmekte, yüzde oluşabilen şişlikler ertesi günden itibaren azalmaya başlamaktadır. Mezoterapi işlemi minimal invaziv bir işlemdir ve komplikasyon/yan etki durumu haricinde, yüzde "iyileşme gerekliliği" oluşturacak bir durum zaten yaratmamaktadır.

Mezoterapi Ertesinde Morarma Olur mu?
Çok büyük oranda olmaz. Yüzde ertesi gün çok ufak morarma olabilen küçük bir hasta grubunda ise birkaç gün içinde tamamen ve hiç bir iz bırakmadan geçer. Hiç bir ek tedaviye ihtiyaç duyulmaz.

Mezoterapi Ağrılı mıdır?
Klinik gözlemim, mezoterapinin yarattığı ağrı seviyesinin, uygulama esnasında genelde hastalarımda göz kırpmasına bile sebep olmayacak seviyede kaldığı yönündedir. Ancak elbette herkesin ağrı eşiği farklıdır ve ağrının kendisinden çok enjeksiyon hissinin yarattığı psikolojik etkilerin ön plana çıktığı durumlar olabilir. Bu halde hastanın duygusal travmasının fiziksel etkilerle artmasını göze almayıp lokal anestetik krem ile uygulama yapmayı seçtiğim olabilse de, genel olarak mezoterapi sırasında, uygulanan hasta grubunun büyük kısmı tarafından ihmal edilebilecek derecede düşük ağrılı bir uygulama olduğu söylenebilir.

Mezoterapide Hangi Maddeler/İlaçlar Kullanılır?
Yukarıda her bir ayrı mezoterapi tedavisi grubu için verdiğim giriş seviyesi açıklamalara ek olarak, mezoterapi tedavilerinin ayrı ayrı detaylıca anlatıldığı kendi sayfalarının resimli linklerini de koydum. Merak ettiğinin özel bir mezoterapi çeşidinde tam olarak hangi maddelerin kullanıldığı ile ilgili olarak, o tedavinin kendi sayfasına gidip ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Ancak, mezoterapi uygulamalarında genel olarak kullanılan madde çeşitleri şu şekilde sınıflandırılabilir :
  • Vitaminler
A Vitamini : Derinin en üst katmanı (Epidermis) hücreleri gelişiminde rol oynar.
B Vitamini : Kolajen sentezini uyarır. UV ışını hasarını azaltır. Folik Asit & DNA sentezinde rol alır.
C Vitamini : Derinin kendini yenilemesinde çok etkilidir. Eksikliğinde skorbüt denen protein sentez bozukluğuna sebep olan bu vitaminin yeterli miktarda temini önemlidir.
E Vitamini : Anti-Enflamatuar özellik gösterir. Anti-Oksidan özelliği ile serbest radikal olarak tabir edilen toksik etki göstererek hücre yaşlanmasını hızlandıran bileşenlerin inaktive edilmesinde rol oynar. Cilt rengi, tonusu, sıkılığı, kırışıklığı, nemi, iyileşmesi gibi pek çok fizyolojik özelliğinin oluşum kademelerinde rol oynar.
  • AminoAsitler
Protein sentezi ve hücrelerin yenilenmesinde en önemli yapı taşlarıdır.
  • Hyaluronik Asit
Glikozaminoglikan yapılı bu vücut bileşeni, bağ doku, deri ve sinir dokuda kritik önem taşır. Deri iyileşmesinde ve tonus oluşturup şekillenmesinde büyük rolü mevcuttur.
  • Minaraller
Sodyum, Potasyum, Klor, Magnezyum gibi iyon yapılı elemenler ve oluşturduğu bileşikler, doku iyileşmesi ve reformasyonununda olduğu kadar, gündelik fonksiyonlarında da hayati önem taşır.
  • İlaç Özelliği gösteren organik ve kimyasal bileşenler
Bunları burada listelemek akla ziyandır. Zira tamamen mezoterapik kokteylin oluşturulma amacına göre kullanılan yüzlerce versiyonları mevcuttur. Ancak, her mezoterapi tedavisi detayının ayrı ayrı açıklandığı kendi sayfasında isimleri zikredilerek özellikleri sunulmuştur. (Örnek : Somon DNA ...)
  • Büyüme Faktörleri ve diğer stimulanlar
Cilt dokusunun oluşumundan yenilenmesine kadar, tüm basamaklarında rol oynayan diğer bir grup bileşendir.
  • Bitkisel Kökenli Bileşenler
Her bir mezoterapi kokteyli çeşidinin içerdiği bitkisel kökenli bileşen, kendi tedavi sayfasında anlatılmıştır.

Mezoterapi Vücutta Hangi Bölgelere Uygulanabilir?
Özetle, her vücut bölgesinde mezoterapi uygulanabilir. Yüz nahiyesinde alın, yanaklar, çene, boyun en sık kullanılan güzelleşme mezoterapisi uygulama bölgeleridir. Ancak lipoliz mezoterapisinde görülebileceği gibi, diğer tüm vücut kısımlarına da mezoterapi yapılabilir.

Mezoterapi Kaç Kere Uygulanabilir? Mezoterapi Seans Aralıkları Nelerdir?
Mezoterapi çeşidine göre değişmekle birlikte, genellikle bir mezoterapi tedavisinden maksimum sonuç elde edebilmek için 3 ila 6 ayrı uygulama seansı gerekebilir. Tam tedavi performansına ulaşıldığında, 3 ila 6 ayda bir tekrar dozu ile kalıcılık sağlanır.

Mezoterapinin Etkisi Ne Kadar Sürer?
Tekrar dozarına gelecek seviyeye ulaşıldığında, yâni mezoterapi tedavisinin ilk 3-6 seansı tamamlanarak istenilen kozmetik iyileşme sağlandıktan sonra, pekiştirme dozları boyunca gerileme olmadan uzun süre kalınabilir. Ancak bu süreçte hastamızın kendini cildine olumsuz etki edecek çevresel ve bünyesel faktörlerden koruması da en az yapılacak tedavi kadar değerlidir. Zira örneğin lipoliz mezoterapisi yapılmış birinin diyetine dikkat etmemesi, yağ eritme tedavisinin orta-uzun dönemdeki başarısını etkilemede uygulanan ilaçtan çok daha önemi mevcuttur. Veya, anti-aging kökenli cilt gençleştirici tedavi almış bir hastanın kendini güneş ışınlarından koruması elzemdir.

Mezoterapi; Botoks ve Yüz Dolgusu ile Birlikte Olabilir mi?
Tabi ki olur ve hatta öyle de olmalıdır. Zira; örneğin gençleştirici ve yüz derisi gerginliğini arttırıcı kırışıklık giderici ve yüz rengini düzeltecek, ayrıca yüz kontürlerini belirginleştirecek bir estetik tedavi düşünüldüğünde; bunu sadece mezoterapi ile sağlamayı düşünmek ne kadar yanlışsa, mezoterapisiz de bu sayılan etkilerin elde edilebileceğini sanmak o kadar gerçekten uzaktır.

PRP bir Mezoterapi midir?
Evet. PRP bir mezoterapi çeşididir zira mezoterapinin tanımı gereği, cilt altına enjeksiyon uygulaması gerektiren bir işlemdir. Ancak klasik/standart mezoterapi ile PRP'nin farkı; PRP'de kişinin kendi kanından elde edilen yenileyici faktörler ilaç yerine kullanılmaktadır.

Mezoterapi Kimlerde Kullanılmaz? Mezoterapi Tedavisinin Kontrendike olduğu kişiler :
  • Hamile kadınlarda mezoterapi yapılmaz.
  • Emziren annelerde.
  • Kanser hastası olup kemoterapi kullananlarda.
  • Kanaması durmayan, kan pıhtılaşma bozukluğu hastalarında.
  • Allerjik bünyeli olup, mezoterapi içeriğine karşı reaksiyon geliştirenlerde.
  • Kronik bir hastalığı olup, doktor tarafından mezoterapi uygulanması sakıncalı görülenlerde.
  • Yüz felci veya kısmi/genel felç geçirmiş hastalarda
  • Diyabet/Şeker hastalığı olup yara yeri iyileşmesi problemi yaşayanlarda.

Mezoterapi Ücretleri Nelerdir? Mezoterapi Fiyatı Nedir?
Mezoterapi Tedavisi Ücreti, kullanılacak mezoterapi ilaç kokteyli muhteviyatına göre belirlenmektedir. Her bir seansta yapılacak uygulamaya göre tedavi fiyatı belirlenir. Konu ile ilgili detaylı bilgi için iletişim linkimiz aracılığı ile bize danışabilirsiniz.




ile;
MEZOTERAPİ
hususunda sormak isteyebileceğiniz detaylar hakkında bizzat bizden bilgi alabilirsiniz.
Clicky
Bu Websitesi; Medikal Estetik Tedaviler ve türevleri hakkında bilgilendirme amaçlıdır.
Tıbbi hastalıkların teşhis ve tedavisi mutkala bir hekime danışılarak yapılmalıdır.
İçeriğe dön