Botoks Nedir? ANKARA BOTOKS TEDAVİSİ & FİYATLARI - Botoks Mezoterapi Yüz Dolgusu PRP Lipoliz ANKARA

İçeriğe git
BOTOKS TEDAVİSİ UYGULAMALARI
botoks estetik tedavisi sincan ankara
BOTULİNUM TOKSİN TEDAVİSİ :
Botoks Toksini Enjeksiyonu;
estetik veya fonksiyonel iyileştirme sağlanması amacı ile, tedavisi hedeflenen bölge kas grupları içerisine zerkedilen ilaç formu verilmiş botulinum toksini preperatı uygulamasıdır.

Evet, botoks özünde bir toksin/zehirdir. Ancak bir maddenin toksin özelliği taşıması, bilimsel/medikal kullanımından fayda sağlanamayacağı anlamına gelmez. Sistemik olarak kullanılması ölümcül olabilen bu toksinin yerinde ve uygun dozunda kullanımı ile istenen bölge kaslarının kasılmaları kontrol altına alınabilmekte ve saymakla bitmeyecek tıbbi tedavi çeşitleri botulinum toksininin sayesinde mümkün olmaktadır.
BOTOKS NEDİR?

Clostridium Bakteri Ailesinin mikroskop altındaki görünüşü.

Botoks;
Clotridium Botulinum Toksini anlamında, kısaltılmış isim olarak kullanılan bir tabirdir. Clostridium Botulinum bakterisi, botulinum toksinini üretir. Botoks çok kuvvetli bir toksin/zehir'dir. Yılan zehiri veya örümcek zehirinden çok daha etkindir. Eşik dozun üzerindeki miktarları insan bünyesinde "Botulizm" diye isimlendirilen zehirlenme semptomları yaratır. Clostridium bakterisi çeşitlerinin salgıladığı, botulinum toksininden çok daha meşhur olmuş diğer bir zehir türü; "Tetanoz hastalığı"na sebep olan Clostridium Tetani toksinidir.

Botulinum Toksininin Özellikleri Nelerdir?
Botulinum Toksinini üreten Clostridium Botulinum bakterisi, ilk defa 1895'te, bakterinin kendisi ile kontamine olmuş/bulaşmış yiyeceklerde tespit edilmiştir. Bakterinin bulunmasından ancak yarım yüz yıl sonra, 1946'da botulinum toksininin kendisi izole edilerek temin edilebilmiştir.

Tip A, B, C, D, E, F, G olmak üzere 7 tip botulinum toksini mevcuttur. Tip A ve Tip B botulinum toksini insanlarda en şiddetli hastalıkları yapabilen ve ticari/medikal-kozmetik kullanımları bulunan potent tipleridir. Diğer tipleri daha nadir bulunur ve medikal kullanımları yoktur.

Botulinum Toksini Nasıl Etki Gösterir?
Botulin adı ile de bilinen toksin; sinir/kas kavşağındaki sinir uzantıları olan aksonlardan bir nörotransmitter olan asetilkolin'in salınmasını bloke ederek etki gösterir. Asetilkolin, kaslara motor sinirler tarafından kasılma emrini ileten aracıdır. Sinir tarafından uyarılamayan kas, toksinin etkisi geçene kadar (birkaç ay boyunca) felç olur ve artık kasılamaz.

Botulizm Tablosu :
Clostridium Botulinum Toksini; bilinen en kuvvetli "nörotoksin"lerden biridir. Kas-Sinir kavşağı/bileşiminde etki gösterir ve sinirlerin uç noktada gösterdikleri fonksiyonları bloke eder. Ağız, kan, açık yara, solunum (biyoterörizm vs..) yolu ile, sistemik olarak, yeterli/yüksek dozlarda alındığında; yorguluk, halsizlik, bulantı, kusma, ishal, baş dönmesi gibi semptomlarla başlayan etkisi, bulanık görme, ağız kuruluğu, yutkunma ve konuşma güçlüğü, kabızlık gibi semptomlarla devam eder. Botulizm Tablosu olarak tanımlanan Botoks hastalık bulgularının ileri safhasında, kas-sinir kavşağı blokajı etkisi, solunum kaslarının sinirlerini bloke edip, solunumu durdurarak ölüme sebebiyet verir.

BOTOKS TEDAVİSİ NEDİR?

Botulinum Toksininin potansiyel tehlikelerinden ve oluşturduğu hastalık tablosundan bahsettik. Peki, ölümcül bile olabilecek kadar tehlikeli bu maddenin tedavi amacı ile kullanılması nasıl olmaktadır?

Botulinum Toksininin tedavi amacı ile kullanılabilmesine yarayan özellikleri, ölümcül olabilen özellikleri ile aynıdır.

Sinir/Kas kavşağındaki iletişimi engellemesi, yerinde ve uygun tekniklerle kullanıldığında, istenilen bölgelerdeki kas hareketlerinin miktarını kontrol etmemizi sağlar ve bu sayısız botoks tedavisi uygulamasında kullanılabilmesi için kusursuz bir fırsat sunar.

Botulinum toksini çok çeşitli tıbbi hastalıkların, özellikle şaşılık (strabismus) ve fokal distoniler (istemsiz kas kasılmaları), hemifasiyal spazm (yüz felci) ve çeşitli spastik hareket bozuklukları, baş ağrıları/migren tedavisi, hipersalivasyon (aşırı tükürük üretimi), hiperhidroz (aşırı terleme tedavisi) ve tıbbi tedaviye yalnızca kısmen yanıt veren bazı kronik hastalıkların yönetiminde çok önemli bir rol oynamaktadır. Olası yeni tıbbi tedavi uygulama alanları hızla artmaktadır.

Kozmetolojik tedaviler arasında yüz, çene, boyun ve göğüs bölgesindeki çizgi, kırışıklık ve kırışıklıkların düzeltilmesinden hiperhidroz gibi dermatolojik uygulamalara kadar pek çok uygulama yer almaktadır.

Botulinum toksini enjeksiyonları genellikle iyi tolere edilir ve yan etkileri azdır. Klinik uygulamada botulinum toksinlerini doğru bir şekilde kullanmak için mimetik kasların fonksiyonel anatomisinin kesin olarak bilinmesi ve anlaşılması mutlaka gereklidir.

ANKARA ESTETİK BOTOKS TEDAVİLERİ


Botulinum Toksininin, kas hareketlerini istediğimiz şekilde bloke ve kontrol etmemizi sağlayan özelliğinden faydalanılarak, botoksun estetik amaçlı kullanımı mümkün olmuştur. Dünya genelinde botulinum toksinin estetik amaçlı ilk uygulaması 1987 yılında tek taraflı yüz felci geçiren bir hastanın yüzündeki asimetrinin giderilmesi için botoks tedavisinin denenmesi ile olmuştur. 1989 yılında bu klinik tecrübenin Amerikan Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Dergisinde yayınlanması akabinde literatüre giren estetik botoks uygulaması hızla yayılmış ve günümüzde tüm dünyada kabul gören elit yüz estetiği metodlarından biri hâline gelmiştir.

BOTOKS ANKARA ESTETİK UYGULAMALARI :
Ankara Botoks kliniğimizde;
uygulanan estetik botoks tedavilerinin genel amacı; özellikle yaşlanma ile birlikte gelişen ve belirginleşen var olan cilt kırışıklıklarının giderilmesi olduğu kadar, yeni oluşmaya başlayan kırışıklıkların, özellikle yüz bölgesinde statik kırışıklık hâline gelip kalıcı olmalarına engel olacak şekilde zamanlı ve planlı koruyucu hekimlik hizmetleri sunmaktır.

KLİNİĞİMİZDE UYGULANAN ANKARA BOTOKS TEDAVİSİ ÇEŞİTLERİ:
Ankara Botoks Tedavisi Uygulamaları hususunda hizmet veren kliniğimizde;
Alın bölgesinde oluşan kırışıklıklar, göz çevresi kaz ayakları, çatık kaş görünümü yaratan kaş arası derin kırışıklıkları, çene ucu pütürlü görünümü, gülüş bozuklukları, dudak çevresi, boyun çizgilenmeleri gibi her türlü mimik/yüz görünümü ve cilt  kırışıklık problemi için estetik botoks uygulamaları yapılmaktadır.

Ayrıca, sadece botoksun estetik kullanımları değil, diğer medikal durumlardaki tıbbi botoks uygulamalarının da tedavileri kliniğimizde mevcuttur. Bunlara örnek olarak; Terleme Botoksu (Koltuk Altı Terlemesi, El/Ayak Terlemesinin Tedavisi), Migren/Baş Ağrısı Botoksu, Bruksizm (Uykuda Diş Sıkma) ve Çene Eklemi Ağrılarında kullanılan Masseter Botoksu Tedavileri sayılabilir.

Bu tedavilerle ilgili aşağıda verilecek özet bilgilere ek olarak, her tedavinin başlığına veya resmine tıklayarak daha detaylı açıklamalarının yapıldığı kendi botoks tedavileri sayfalarına ulaşarak inceleyebilirsiniz.

BOTOKS : SIK SORULAN SORULAR

Botoks Tedavisi ile ilgili;
yıllardır hastalarımız tarafından en fazla merak edilen ve bize sorulan botoks uygulamaları özellikleri ve detaylarını bir arada inceleyecek olursak:

BOTOKS TEDAVİSİ TEHLİKELİ MİDİR?

Botoks tehlikelidir!
Botoks Tedavisi tehlikeli değildir!

Şimdi bunu açıklayalım :

Bir Ünite Botulinum Toksini kaç gram Botulin içerir?
İlaç preperatı hâline getirilmiş botulinum toksininin bir ünitesinde 5.0 x 10-11 gram (yani bir gramın yüz milyarda beşi = 5/100.000.000.000 gram) miktarında botoks bulunur.

Bir Botoks İlaç Flakonu/Şişesi ne kadar toksin içerir?
Ticari Botoks İlaç preperatları 100 ile 500 Ünite botulinum toksini içerirler. Yani bir ticari botoks ilaç şişesi/flakonu içerisinde yaklaşık olarak bir gramın milyarda beşi/biri kadar botoks toksini bulunur. Bir hastanın estetik ve kozmetik botoks tedavileri sırasında, tedavinin çeşidine de bağlı olarak, genellikle bir seansta en fazla bir flakon ilaç kullanılır.

Bir insanı öldürmek için ne kadar botulinum toksini gerekir?
Botulinum toksininin bir insanda ölümcül etki yaratabilmesi için önemli olan faktörler :
  1. Uygulama Metodu. (Ağızdan, Nefesle, Kan yolu ile vb...)
  2. Uygulanan Doz.

İnsanlar için Botulinum Tip A Toksininin ölümcül dozu :
  • Damardan veya kas içine enjeksiyon ile : 1.3-2.1 nanogram/kg (*nanogram = milyarda bir gram = 1/1.000.000.000 gram)
  • Hava yolu ile solunarak : 10-13 nanogram/kg
  • Ağızdan alınarak / besin zehirlenmesinde : 1000 nanogram/kg (Bir gramın milyonda biri kadar.)

Botoks Tedavisi sırasında kas içine enjekte edilen botulinum toksinin ölümcül dozu :
70 kilogramlık bir insanda, 1.3/2.1 (~2 diyelim) nanogram/kg ---> 70x2=140 nanogram botoks enjeksiyonu yapılmalı. Yukarıda bir flakonda/şişede 1 milyarda bir gram botoks olduğunu hesaplamıştık. 70 kiloluk bir insanda ölümcül semptomlar gelişebilmesi için (ortalama) 140 flakon/şişe botoks ilacı enjekte edilmesi gerektiğini bu hesaptan çıkartabiliriz.

Yâni, bir insanın botulinum toksin tedavisinde uygulanan dozlar nedeni ile botulizm semptomları gelişmesinden endişe duymasına hiç gerek yoktur.

Botulinum Toksini ile Besin Zehirlenmesinde Ölümcül Doz Nedir?
Botulinum Toksini ile olan besin zehirlenmesinde; bir gramın milyonda biri kadar botulinum toksini olduğunda (solunum kaslarının felci ile boğularak) ölüm gerçekleşir. Botoks zehirlenmesinin en genel şekli; ya botulinum toksini içeren gıda yemek veya bir açık yaradan botoks toksini bulaşmasıdır. Botoks tedavisinde uygulanan botulinum toksini ilaç şişelerinden yaklaşık 140 tanesi damardan verildiğinde lethal/öldürücü doz oluşturuyordu. Bu flakonların ağızdan alınması durumunda gereken miktar bunun 500 katı, yâni yaklaşık 1000 şişe/flakon botulinum toksin ilacı yenir/içilir ise, bir insanda ölüm tehlikesi yaratır.

Botoks Tedavilerinde kullanılan botolinum toksininin kendisi tehlikelidir ama sakıncaları uygulama yeri ve uygulanan doz ile direkt ilişkilidir. Nasıl ki hayatın temel gereksinimlerinden olan "su" bile, yüksek dozda kullanılırsa böbreklerin  kapasitesini zorlayarak ölümcül tehlikelere neden olabilir ya da en bilinen şekli ile uygulama yeri ağız değil de, misal, akciğerler üzerinden olduğunda boğularak ölüme sebebiyet verir ise botoks da yanlış yer ve dozda ölüm, doğru yer ve dozda şifaya vesile olur.

Özet olarak, Botoks Tedavilerinin yetkin hekimlerce uygulanmasında, rutin tedavi komplikasyonları dışında, toksinin sistemik/yaygın etkileri ile ilgili hiç bir büyük tehlike mevcut değildir.

SAHTE BOTOKS İLAÇLARININ TEHLİKESİ

Sahte botoks ilaçları denince, genelde içerisinde botoks olmayan ya da az miktarda botulinum toksini bulunduran (malzemeden çalınmış) botoks ilaç preperatları anlaşılmaktadır.

Durum keşke böyle olsa. O zaman, sahte botoks kullanılan kişilerde, en kötü, tedavi etkisiz olur ve tatsız yan etkiler oluşmadan kişi sadece başarısız geçen tedavisine üzüldüğü ile kalırdı.

Oysa, sahte/kaçak yollarla üretilip gerekli denetimlerden geçirilerek standardize edilmemiş botoks ilaçları ile ilgili sorun, botoksuzluk değil, içlerinde fazla botoks olmasıdır!

Botoksu üretmek göreceli olarak kolaydır. Ancak gramın yüz milyarda biri hassasiyetinde botoks ünitesi dozunu ayarlamak ancak nano-teknolojik duyarlılıkta işlem yapılabilen yüksek teknoloji laboratuvarlarında olabilecek bir iştir. Evet, bir cümle içinde iki kere "teknoloji" kelimesini kullandım, zira bu iş o kadar hassas/zor ve önemli.

Botoksa başlamak için en uygun yaş nedir?
Statik kırışıklıkların tamamen oluşup yüze oturmaya başlamasından önceki zaman, botoks tedavisine başlamanın en uygun yaşıdır.

Kişinin kendisine özgü en ideal botoks tedavisi başlangıcı zamanı;
genetik faktörlerini de göz önüne alıp (Örneğin; anne/babasının yüz kırışıklık modellerini ve başlangıç zamanlarını gözlemleyip sorgulayarak...) yüzünde rahatsızlık duyacağı kırışıklık oluşma emarelerini ilk hissettiği zamandır.

Kırışıklıklar oluşup yerleşmeden botoks tedavisine başlanmalıdır.
Zira, kırışıklıklar bir kere oluşmaya başladıktan sonra, ulaştığı seviyesine bağlı olarak, bazen sadece botoksla tam olarak yok edilemeyebilecek kadar yerleşik hâle gelebilirler. Oysa cilt gerginliğini eşik değerin üzerinde muhafaza etmiş kişilerde botoks tedavisi, cilt kırışıklıklarını gidermede tam olarak istenen sonuçları vermeye en müsait seçenektir.

Bakınız :
  • 20'li yaşlarda botoks tedavisi:
  • 30'lu yaşlarda botoks tedavisi:
  • 40'lı yaşlarda botoks tedavisi:
  • 50'li yaşlarda botoks tedavisi:
  • İleri yaşlarda botoks tedavisi:
(Hazırlık aşamasında)

Dinamik Kırışıklık Nedir? / Statik Kırışıklık Nedir?
Yüz derisinde gündelik rutin yaşantı sırasında sürekli oluşan mimikler, mimik kaslarının deri üzerinde yarattığı geçici çizgilenmelerle oluşur. Mimiklerin varlıkları insanın doğası gereğidir ve oluşturduğu geçici kırışıklıklar, dinamik kırışıklıklar adını alır. Herkeste mevcut bu mimik izleri, mimikleri oluşturan kasların kasılması geçtiği anda tamamen kaybolurlar.

Ancak özellikle ilerleyen yaşla beraber yaşlanma etkileri, ayrıca sigara, güneş ışığı, uzun dönemde hayat boyu minimal düzeylerde de olsa maruz kalınan toksik oksidasyon, vitamin/mineral dengesizlikleri, geçirilen çeşitli hastalıkların olumsuz etkileri gibi sebeplerle zaman içinde yüz cildinin ve cilt altı dokusunun "eskimesi" (bildiğiniz yaşlanma) söz konusu olur. (Cilt yaşlanması ve diğer problemlerine karşı mezoterapi tedavileri ile ilgili bilgi almak için buraya tıklayınız.) Dinamik kırışıklıklar olarak tanımlanan, mimik yapılmadığı anda tamamen geçen kırışıklıklar, artık yavaş yavaş statik kırışıklık statüsüne dönmeye başlarlar ve yüzde mimik olmadığı zamanlarda da görünür halde kalırlar.

BOTOKS TEDAVİSİ AVANTAJLARI / DEZAVANTAJLARI :

Botoks Tedavisi Uygulaması ile ilgili avantaj ve dezavantajları sıralayacak olursak :

Botoksun Avantajları:

Kırışıklıkların Giderilmesi:
Botoks Tedavisi; inatçı çizgi ve kırışıklıkları azaltabilir. Bu, kişinin daha genç ve dinlenmiş bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.

Hızlı ve Basit Bir İşlem:
Botoks işlemi genellikle hızlı ve basittir. İşlem genellikle yarım saat içinde tamamlanır ve anestezi gerektirmez.

Minimal İstirahat Gereksinimi:
Botoks Uygulaması sonrası toparlanma süresi genellikle çok kısa olup, birçok kişi işlem sonrası normal aktivitelerine hemen geri dönebilir.

Önleyici Tedavi:
Erken yaşlarda botoks uygulaması, derinin zamanla oluşabilecek daha derin kırışıklıkların oluşmasını önleyebilir.

Baş ağrılarına Yardımcı Olabilir:
Bazı durumlarda alın botoksu gibi uygulamalar pozitif bir yan etki olarak, kronik migren ağrılarını hafifletebilir.

Botoksun Dezavantajları:

Orta Vadeli Sonuçlar:
Botoks'un etkileri sınırlı sürelidir. Sonuçların devam etmesi için düzenli olarak (genellikle 3-6 ayda bir) tekrar işlem yapılması gerekebilir.

Maliyet:
Botoks, ihtiyaç dahilinde devam ettirilebilen bir tedavi olduğu için maliyeti zamanla artabilir.

Yan Etkiler:
Botoks, kısa süreli ağrı, morluklar ve şişliklere neden olabilir.

Yetkin olmayan ellerde olumsuz sonuç:
Eğer doğru şekilde uygulanmazsa, botoks yüz ifadesinde (geçici de olsa) donukluk veya doğal olmayan bir görünüm yaratabilir.

Alerjik Reaksiyonlar:
Nadiren de olsa, bazı kişiler botoks'a karşı alerjik reaksiyon gösterebilir.

Her türlü kozmetik prosedürün potansiyel riskleri ve faydaları hakkında tam bilgi edinmek ve en iyi sonuçları elde etmek için deneyimli bir sağlık profesyoneli ile görüşmek esastır.


Botoks Tedavisi Uygulanmasında Temel Gereklilikler :


Botulinum Toksin Uygulaması;  beklenen sonuçları verebilmesi için pek çok değişkenin bir arada değerlendirilmesini gerektiren bir medikal kozmetik tedavi çeşididir.

Botoks Uygulamasında Başarının sağlanması için gerekli temel şartlar :

Fonksiyonel Anatomi Bilgisi :  
Botoks uygulamasını gerçekleştiren doktor; öncelikle insan mimiklerini oluşturan kasların temel özelliklerine dair derin bir anatomi bilgisine sahip olmalıdır. Bir yüz ifadesinin oluşturulması, neredeyse her zaman birden fazla kas grubunun birlikte ve uyum içerisinde çalışmasını gerektiren komplike bir süreçtir. Mimik kasları arasındaki koordinasyonun doğru değerlendirilmesi, uygulanacak botulinum toksin'den istenen sonucun alınabilmesi için temel bir gerekliliktir.

Fizyoloji, Patoloji ve Dermatoloji Bilgisi :
Dinamik Kırışıklıklar olarak isimlendirilen, ve özünde yalnızca yüz kası mimiği gerçekleşirken oluşan çizgiler ile, cilt altı dokusundaki artık yerleşmiş bağ dokusu özellikleri nedeniyle sabitleşmiş yüz çizgileri yâni Statik kırışıklıklar arasındaki fark, her türlü botoks uygulaması esnasında göz önünde bulundurulmalıdır.

Biyokimya ve Toksikoloji Bilgisi :
Botulinum Toksin Dozu ve canlı dokudaki etkileri ziyadesiyle etüd edilmiş olmalıdır. Uygulamanın yapıldığı kişinin kullandığı ilaçlar, kronik hastalıkları, doku metabolizması hassasiyetleri/hızı göz önünde bulundurulmalıdır.

Estetik/Kozmetik Bilgisi :
Botulinum Toksin uygulaması, her ne kadar medikal bir girişim olsa da, neticesinde hedeflenen estetik bir beklentinin karşılanmasıdır. Botoks uygulayan hekimin istenen kozmetik sonuca götürebilecek bir bakış açısı sahibi olması şarttır.

İnsan Psikolojisi Bilgisi :
Botulinum Toksin uygulaması talep eden kişinin beklentileri iyi anlaşılmalı, ve mevcut tedavi prosedürü ile elde edilecek olası sonucun bu beklentilere paralel olup olmadığı iyice netleştirilmelidir. Zira tüm estetik uygulamalarda karşılaşabilecek bir sorun olarak; uygulamayı yaptıranın beklentisi ile, uygulamanın amacının ve sonuçlarının kesişmemesi problemi, daha baştan anlaşılmalı ve hastaya anlatılmalıdır.

Hekimin operasyon yetisi :
Botulinum Toksin Enjeksiyonunu gerçekleştirecek hekim; konu hakkında dünyadaki tüm literatürü ezbere de biliyor olsa, eğer işin pratik sonuçlarının alınacağı operasyon masasında gerekli mahareti gösterecek tecrübeye sahip yetkinlikte değil ise istenen sonuca ulaşılamayabilir.

Uygulama için seçilen vücut bölgesi, uygulamanın yapılacağı kişinin cinsiyeti, metabolizma hızı ve özel durumları, kişinin cinsiyeti, ilgili bölgedeki mimik kaslarının spesifik yapısı, kas kitlesi, derinin ve cilt altı dokusunun kalınlığı, vücudun karşı tarafı ile mevcut ve operasyon ertesi beklenen simetri özellikleri... yani, tam anlamıyla uygulamanın yapılacağı kişiye özel bir değerlendirme ve tedavi gereklidir.




ile;
BOTOKS TEDAVİSİ UYGULAMALARI
hususunda sormak isteyebileceğiniz detaylar hakkında bizzat bizden bilgi alabilirsiniz.
Clicky
Bu Websitesi; Medikal Estetik Tedaviler ve türevleri hakkında bilgilendirme amaçlıdır.
Tıbbi hastalıkların teşhis ve tedavisi mutkala bir hekime danışılarak yapılmalıdır.
İçeriğe dön